PROJEKTY

Dla wygody i ergonomii pracy przyszłego użytkownika, funkcjonalne zaplanowanie kuchni jest bardzo istotne. Średnio kuchnię użytkuje się ok.20 lat. Często się w niej przebywa, dlatego warto szczegółowo przemyśleć wymagania i życzenia w stosunku do kuchni, aby móc cieszyć się nią przez długie lata. Na decyzję mają wpływ gabaryty pomieszczenia i przyzwyczajenia użytkowników.


Planowanie kuchni zaczynamy na etapie remontu. Ważne jest odpowiednie rozplanowanie przyłączy, wysokości parapetów, miejsca w którym wystąpią płytki oraz dokładne określenie potrzeb.


Jesteśmy po to, aby ułatwić Państwu przebrnięcie przez trudne czasami zagadnienia natury techniczno-budowlanej, z którymi nie każdy potrafi sobie sam poradzić.


  1. OKREŚLENIE STYLU, FORMY I KOLORYSTYKI

    kuchni jest pierwszym etapem procesu projektowania. Istotne jest zwrócenie uwagi, na położenie okna względem stron świata. Ważnym kryterium jest estetyka. Dla małych pomieszczeń dogodny jest wybór jasnej kolorystyki. Ciepła tonacja przyczynia się do optycznego powiększenia naszej kuchni. Daje to doskonałe rezultaty przy usytuowaniu okna do strony północnej oraz jego niewielkim wymiarze.
    Ważnym aspektem, podczas wykonywania projektu jest wybór formy, stylu kuchni:

    • KUCHNIE NOWOCZESNE

      o prostej formie, połączeniu drewna, folii, metalu, ogromna funkcjonalność przy nieograniczonych możliwościach i kolorystyce.

    • KUCHNIE HIGH - TECH

      "laboratorium kuchenne", w którym dominują barwy chłodne. Wykonane są one z metalu, szkła, aluminium. Dla podtrzymania klimatu tego typu kuchni zastosowuje się wysoko zautomatyzowane, w pełni elektroniczne sprzęty AGD.

    • KUCHNIE RETRO

      o stylu rustykalnym, angielskim. Dominuje drewno, witraże, rzeźbione listwy i wykończenia, stylowe dodatki, sprzęt AGD zabudowany, nienarzucający się o stylistyce retro.

  2. OKREŚLENIE GABARYTÓW POMIESZCZENIA

    Konieczne jest jego wymierzenie przez naszego specjalistę. Z wielkości powierzchni wynikać będzie, ile miejsca możemy przeznaczyć na róznorodne funkcje kuchni.

    Projektant uwzględnia przyzwyczajenia i oczekiwania użytkowników oraz charakterystykę każdego gospodarstwa domowego.

    Skupiamy się na powierzchni, jej wysokości, szerokości oraz liczbie i rozmieszczeniu wejść do kuchni. Istotny jest wymiar wysokości nad podłogą i szerokość okna, wysokości parapetów.

    Planujemy przyłącza hydrauliczne i elektryczne, uściślamy czy nie jest zaplanowane ich przemieszczenie.

    Bierzemy pod uwagę rozmieszczenie ewentualnych pomieszczeń typu spiżarnia.



  3. OKREŚLENIE POTRZEB

    stylu życia domowników, częstotliwości robienia zakupów (wybór miejsca do przechowywania ewentualnych zapasów i produktów) przyzwyczajeń związanych z gotowaniem, co za tym idzie dobór miejsca niezbednego z przygotowywaniem posiłków. Określamy rodzaj potrzebnego sprzętu AGD jakiego będzie Klient używał - konieczne jest wyznaczenie na projekcie miejsca na gniazdka, wyłączniki oraz punkty świetlne. Uściślamy czy kuchnia będzie służyła wyłącznie do przygotowywania posiłków czy ma pelnić funkcję jadalni, miejsca spotkań. Zwracamy uwagę na to czy użytkownik jest osobą praworęczną - ma to znaczenie podczas planowania stref, oraz na wzrost użytkowników - dopasowujemy optymalną wysokość blatów.



  4. OKREŚLENIE UKŁADU MEBLOWANIA KUCHNI
    • UKŁAD JEDNORZĘDOWY

      najprostszy, ale przy tym znacznie wydłużający drogę pomiędzy poszczególnymi strefami



    • UKŁAD W KSZTAŁCIE LITERY "L"

      układ prosty, wymagający czasami pokonywania długich odcinków



    • UKŁAD DWURZĘDOWY

      prosty, ale umożliwiający dobre rozwiązania logistyczne w obrębie pomieszczenia, strefy usytuowane są bliżej siebie.



    • UKŁAD W KSZTAŁCIE LITERY "U"

      popularne rozwiązanie, korzystne i funkcjonalne, zaletą jest bliskość stref



    • UKŁAD W KSZTAŁCIE LITERY "G"

      funcjonalne rozwiązanie, strefy blisko siebie



    • UKŁAD Z "WYSPĄ "

      połączenie często strefy dziennej (salonu z kuchnią i jadalnią), wyspa optycznie oddziela kuchnię nie zabierając przestrzeni otwartemu salonowi.





  5. OKREŚLENIE STREF

    profesjonalny projekt kuchni uwzględnia podział na strefy pracy. Pomaga to w skracaniu do minimum pokonywanych odcinków w kuchni, ułatwia pracę. Są to strefy: zmywania, gotowania, zapasów, pieczenia, robocze - przygotowywanie posiłków.

    Koszt wykonania projektu - pobieramy jedynie kaucję, którą odliczamy w całości od kosztów zamówienia eliminując tym samym jakikolwiek wkład finansowy Klienta w to całe przedsięwzięcie.



PODSUMOWANIE

Dzięki naszemu fachowemu doradztwu i profesjonalnemu projektowi Klient ma prawie natychmiastową wizję wymarzonej kuchni.

Projekty wykonywane są w programie PRO 100

PRO 100

Przykładowy projekt wykonany w programie PRO 100 Przykładowy projekt wykonany w programie PRO 100

PROCEDURY

Już w Studiu Mebli Kuchennych jestesmy w stanie bezpłatnie przedstawić wstepną wizualizację wraz z jej wyceną.
Następnie udajemy sie do domu Klienta po to, aby dokładnie obejrzeć wnętrze, wykonać pomiary by móc rozpocząć projektowanie. Śmiało przedstawcie swoje oczekiwania - będzie to dużym ułatwieniem w rozmowach na temat Waszej przyszłej kuchni. Dopiero gdy kuchnia jest już zaprojektowana w najdrobniejszych szczegółach, po Państwa akceptacji projektu dokonujemy sprecyzowanej wyceny.
Nasza rola nie kończy się z chwilą wyjścia Klienta z salonu sprzedaży. Oferujemy pomoc w doborze płytek, ich położeniu oraz kolorystyce wnętrza.
Wykonujemy projekt rozmieszczenia przyłączy wodnych oraz elektrycznych umożliwiający odpowiednie przygotowanie pomieszczenia przed dostarczeniem mebli.
Zakupiony przez Klienta towar zostanie gratisowo dostarczony oraz wniesiony pod wskazany adres. Profesjonalna ekipa montażowa zadba o wszystko i zaprosi Państwa do gotowej już kuchni.
Bierzemy pełną odpowiedzialność za nasze kuchnie. Dlatego też usługi jakie wykonujemy oraz towar oferowany przez nas obejmujemy dwuletnim bezpłatnym serwisem gwarancyjnym a system szufladowy BLUM i zawiasy - gwarancją dożywotnią.


WYKAZ PRAC JAKIE MONTER WYKONA W CENIE MONTAŻU

  1. Rozpakowanie mebli wraz z akcesoriami, oraz urządzeń AGD.
  2. Ustawienie szafek dolnych oraz zawieszenie szafek górnych.
  3. Skręcenie szafek po uprzednim ich wypoziomowaniu.
  4. Wykonanie wycięć w blatach umożliwiające dopasowanie ich do występów ścian lub instalacji.
  5. Montaż blatów, płyt oświetleniowych i paneli ściennych.
  6. Wycięcie otworów pod płytę gazową lub elektryczną, zlewozmywak, baterię oraz ich osadzenie, w przypadku gdy wyposażenie to jest przedmiotem umowy. Dotyczy to również montażu w meblach urządzeń chłodniczych, piekarnika, płyty do got., zmywarki i okapu. Montaż sprzętu nabytego przez Klienta poza naszym salonem możliwy jest za dodatkową opłatą.
  7. Wycięcia w ścianach tylnych szafek, umożliwiające dostęp do przyłączy wodnych, kanalizacyjnych i gniazd elektrycznych zgodnie z życzeniem Klienta.
  8. Podłączenie urządzeń elektrycznych, posiadających fabryczne przyłącza z wtyczką do gotowej instalacji - np.: zmywarki, chłodziarko-zamrażarki, pochłaniacza. Wykonywanie przyłączeń hydraulicznych i gazowych leży w obowiązku dokonania ich podłączenia oraz odbioru przez osobę do tego uprawnioną!
  9. Zamontowanie oświetlenia, listew wieńczących, maskujących, przyściennych, relingów oraz innych akcesorii będących wyposażeniem szafek lub wypelnieniem zabudowy.
  10. Montaż okuć wraz z ich regulacją.
  11. Sprawdzenie montażu.
  12. Opakowania po meblach i sprzęcie pozostają do dyspozycji Kupującego, w zakresie usługi montażu nie leży ich utylizacja.
  13. Odbiór montażu, zakończony podpisaniem "Protokołu odbioru"
DUAL - STUDIO MEBLI KUCHENNYCH.
ul. T. Gackowskiego 1C, 85-137 Bydgoszcz,
Tel. 52 582 47 07,
http://www.dualkuchnie.pl